Metode gratuite de promovare online

Marketingul Online este o componenta esentiala a strategiei globale de marketing. Cu toate acestea, afacerile mici si mijlocii nu au un buget constant alocat acestei componente. Exista o serie de metode prin care iti poti promova gratuit site-ul. Te intrebi ce va functiona in 2022? Vei afla in cele ce urmeaza!

Iata o lista de metode gratuite de promovare online de care ar trebui sa profiti in 2022:

  1. BLOGGING

Construieste un blog extern prin care sa iti promovezi afacerea. Poti opta pentru un domeniu gratuit pe WordPress sau Blogger (Blogspot). Este o activitate pe termen lung care necesita atentie si daruire, dar rezultatele obtinute se vor mentine pe termen lung.

Cum te poate ajuta un blog extern sa iti promovezi afacerea online?

Atragi vizite catre site-ul companiei si iti promovezi brandul. De exemplu, daca detii o agentie de turism, creeaza un blog personal despre calatoriile tale si ale echipei tale. Scrieti despre cele mai cautate/interesante/ieftine destinatii turistice in care ati fost si indemnati vizitatorii sa consulte ofertele disponibile pe site-ul agentiei.

Educarea clientilor si a potentialilor clienti. Cum sa aleaga cel mai bun produs / serviciu de pe piata? Care sunt miturile din domeniul tau de activitate?

Prezentarea promotiilor, reducerilor sau noutatilor legate de afacerea ta online.

Un aport in strategia SEO. In cadrul articolelor postate pe blogul extern, poti insera linkuri catre site-ul companiei, obtinand astfel backlinkuri. Backlinkurile sunt privite ca un vot de incredere de catre Google. Obtinand backlinkuri de calitate si relevante, vei putea creste pozitia site-ului companiei in pagina de rezultate a motorului de cautare Google.

Am testat aceasta strategie pentru un client care detine un magazin online. Am creat un blog extern gratuit pe weebly.com in care am postat in medie 2 articole pe luna. Dupa 6 luni, am inceput sa inserez in articolele de pe blog linkuri follow catre magazinul online si efectele s-au observat rapid.

Creeaza un blog intern / atasat magazinului online sau site-ului de prezentare. O alta metoda gratuita de a-ti promova afacerea online care, la fel ca blogul extern, implica mult timp investit. Nu poti obtine rezultate bune fara efort!

Avantajele unui blog intern:

  • Atragi utilizatorii care sunt in faza de research. Sa presupunem ca detii o librarie online. Daca scrii pe blogul intern despre cele mai citite carti in 2019 si postarea include carti pe care le vinzi, sunt sanse destul de mari ca o parte din vizitatori sa cumpere de la tine.
  • Brand Awareness. Scriind constant despre noutati, tendinte in domeniul tau vei reusi sa iti faci cunoscut brandul. Studiile arata ca familiaritatea cu un brand contribuie la cresterea ratei de conversie.
  • Optimizezi linkingul intern. Inserand in articolele de pe blogul intern linkuri catre produsele din magazinul online sau site-ul de servicii, indici botilor Google ca acele pagini sunt relevante pentru expresiile cheie pe care ai inserat linkurile. Asta te va ajuta in rankingul site-ului.

Tendinte de care te poti folosi in 2022 pentru articolele de pe blog:

O serie de statistici privind interogarile efectuate de utilizatori in motorul de cautare Google:
=> Interogarile pe mobil care contin „simplu/usor/rapid” + „idei” au crescut cu peste 60% în ultimii doi ani. (Exemple: idei simple de amenajare a bucatarie, idei retete usoare pentru cina, idei de desene simple).
=> Interogarile pe mobil care contin „Cel(e) mai bun(e)” + „(chiar) acum” au crescut cu peste 125% in ultimii doi ani (de exemplu, cele mai bune reduceri online chiar acum, cel mai bun telefon în momentul de fata, cele mai bune actiuni si obligatiuni in care si investesti chiar acum).
=> Cautarile pe mobil pentru „personalizate” au crescut cu peste 60% în ultimii doi ani (de exemplu, cadouri personalizate, ciorapi personalizati, paturi personalizate, coliere personalizate).
(Sursa: Think with Google, 2019 Research Review.)

  1. COMUNICATE DE PRESA

Lansezi noi produse sau servicii? Participi la un eveniment local? Ai produse sau servicii la pret promotional? Transforma stirile interne in publicitate, prin publicarea de comunicate de presa online.

Iata cateva exemple de site-uri unde poti publica gratuit comunicate de presa:

  • centruldepresa.ro
  • www.marketingromania.ro
  • www.ecomunicate.ro
  • biz-wizz.ro 

In anii precedenti erau multe site-uri de comunicate de presa gratuite, insa s-au inchis treptat, astfel ca in 2022 le cam numeri pe degetele de la o mana.

Nu iti recomand sa apelezi prea des la aceasta metoda gratuita de promovare. Mai toate site-urile in care poti publica gratuit comunicate sunt ferme de linkuri, fiind pline de articole cu linkuri externe follow si de texte care se mai regasesc si pe alte site-uri. Majoritatea celor care publica un comunicat de presa redacteaza o singura versiune, pe care o publica pe mai multe site-uri, astfel ca efectul in SEO este foarte mic sau chiar inexistent. Biz-wizz.ro este un site care publica, printre altele, si comunicate de presa si care  echilibreaza balanta publicand constant articole originale.

  1. DIRECTOARE LOCALE, CATALOAGE ONLINE si GOOGLE   BUSINESS

Daca detii o afacere locala, inscrierea in directoarele pentru afaceri locale iti poate aduce clienti in mod direct (de la vizitatorii directoarelor online) si indirect (obtii backlinkuri, care te vor ajuta sa rankezi cu site-ul companiei in cautarea organica a motorului de cautare Google).

Iata cateva exemple de directoare locale unde iti poti promova gratuit afacerea:

  • urbo.ro
  • catalogafaceri.ro
  • ghidul.ro
  • bucuresteni.ro
  • clujeni.com
  • util21.ro
  • www.bucuresti365.ro

Exista o serie de cataloage online nisate, care indexeaza doar firmele /site-urile care ofera exclusiv servicii dintr-un anume domeniu de activitate. Unele dintre ele ofera si posibilitatea de a-ti inscrie gratuit firma si de a introduce gratuit un link catre site-ul tau.

Exemple de cataloage online nisate pe nunti (locatii si furnizori servicii), in care iti poti promova gratuit site-ul si afacerea in 2022:

  • 23h.ro
  • www.ghidulmiresei.ro (2 saptamani gratuite)
  • www.funplan.ro
  • www.locatii-evenimente.ro

Exemple de cataloage online nisate pe medical (cabinete, clinici), unde iti poti promova gratuit site-ul in 2022:

  • www.webclinic.ro
  • www.mediculmeu.com
  • www.dentistonline.ro
  • www.medici-stomatologi.ro

Serviciul gratuit Google Places for Business te pune in legatura directa cu clientii, indiferent daca acestia iti cauta compania in Cautarea Google sau Google Maps Detalii: https://www.google.com/business/

  1. RETELE SOCIALE

Facebook, Youtube, Instagram, Twitter, Pinterest… Daca afacerea ta nu este prezenta in aceste canale media, ocupa-te de acest aspect chiar acum!

Iti poti promova gratuit site-ul / afacerea online, dar cu ceva efort, pentru ca a crescut foarte mult concurenta online. Fii perseverent. Posteaza des. Posteaza lucruri utile, amuzante, creative. Impartaseste-ti expertiza. Demonteaza mituri. Inlatura temerile potentialilor tai clienti. Arata fanilor tai cine se afla in spatele profilului online, pentru a le castiga increderea.

Cum te pot ajuta retelele sociale sa iti dezvolti afacerea?

– Retelele sociale pot oferi clientilor si potentialilor clienti informatii importante si utile despre compania ta. Poti crea albume foto care sa serveasca drept portofoliu, poti lansa evenimente online/live sau anunta evenimente locale, poti realiza videoclipuri prin care sa iti prezinti compania, angajatii, produsele sau serviciile pe care le oferi.

Construiesti comunitati online, formate din clienti multumiti, parteneri dedicati, angajati, prieteni si altii care apreciaza ceea ce faci. Se presupune ca cel care detine o afacere online intr-un domeniu este si expert in acel domeniu. Impartaseste-ti expertiza creand un grup prin care sa poti oferi informatii gratuite celor care intampina anumite probleme, obstacole ce tin de aria ta de expertiza.

Aduci un plus de valoare strategiei SEO. Se pare ca semnalele sociale/backlinkurile sociale, influenteaza evolutia site-ului in pagina de rezultate organice/neplatite Google. De asemenea, Google experimenteaza in 2020 cu indexarea paginilor si postarilor Facebook in pagina de rezultate a motorului sau de cautare.

Prezenta online. Paginile create in retelele de sociale pot aparea printre rezultatele organice din Google, pentru anumite cautari generaliste si relevante pentru domeniul tau de activitate.

Managementul reputatiei online este un aspect esential pentru o afacere. Este important sa domini rezultatele cautarilor referitoare la afacerea ta cu pagini care sa reflecte ceea ce vrei tu sa transmiti.

Reach-ul organic pe Facebook a scazut foarte mult. Astfel, multi proprietari de afaceri sunt nevoiti sa investeasca in reclama platita pe Facebook. Gary Vee recomanda sa postezi de cel putin 20 de ori pe zi pe retelele sociale cu un reach organic in scadere drastica, precum Facebook. De ce? Pentru  ca de fiecare data vei ajunge la alti fani de-ai tai. Nu vei stresa pe nimeni, pentru ca mereu altcineva va vedea postarea.

Am testat aceasta strategie si functioneaza. Fiecare postare era vazut de 10% din cei care au dat like acelei pagini de Facebook si astfel am reusit sa cresc substantial reachul si engagementul. Nu am pierdut niciun like sau follow pentru ca fiecare postare era vazuta de alti fani.

  1. RETELE PROFESIONALE

Retelele profesionale, precum LinkedIn, iti pot aduce multiple beneficii:

– Credibilitate profesionala.

– Colaborari si parteneriate.

– Aduci un plus de valoare strategiei SEO. Semnalele sociale/backlinkurile sociale, influenteaza evolutia site-ului in pagina de rezultate organice/neplatite Google.

– Prezenta online. Paginile create in retelele de sociale pot aparea printre rezultatele organice din Google, pentru anumite cautari generaliste si relevante pentru domeniul tau de activitate.

Din fericire, Linkedin are un reach organic foarte bun. Astfel ca, in 2022, trebuie sa profiti de aceasta retea.