Cum sa nu-ti iei teapa cand colaborezi cu o agentie SEO / freelancer SEO

seo2 mari semnale de alarma in colaborarea cu o agentie SEO sau un freelancer SEO:

  • Daca iti garanteaza prin contract prima pagina pentru o serie de cuvinte cheie in schimbul a mii de euro e foarte posibil sa iti iei teapa, intr-o forma sau alta.

Un specialist SEO profesionist iti ofera exemple de site-uri cu care a lucrat si rezultatele obtinute intr-o anumita perioada de timp. Daca cineva nu-ti garanteaza prima pagina, nu inseamna ca nu va obtine prima pagina pentru cuvintele cheie tintite; pentru asta il platesti, nu trebuie sa fie nevoie sa investesti de 10 mai mult.

De regula, cei care iti garanteaza rezultatele o fac pentru a-ti livra aceleasi servicii ca orice alt specialist SEO, la un pret de 10 ori mai mare. De asemenea, exista riscul sa apeleze la Black Hat SEO fara ca tu sa stii, pentru a-si onora promisiunea; si, desi e posibil sa te bucuri de prima pagina o vreme, la un moment dat site-ul va pica din clasamentul Google si isi va reveni extrem de greu pe pozitii (poate chiar ani). De asemenea, acestia iti pot garanta prima pagina pe niste cuvinte cheie ne-concurentiale, usor de urcat in prima pagina, doar ca sa aiba o justificare pentru pretul exagerat.

  • Daca nu iti livreaza un raport de activitate – nu iti livreaza optimizari on-site de implementat pe site (modificari meta tags-uri, modificari texte site) si articole publicitare cu linkuri catre site-ul tau, ci doar pozitionarea cuvintelor cheie si restul e “secret al meseriei/ agentiei”, cu siguranta e teapa.

Fie nu fac mai nimic si site-ul urca de la sine, fie apeleaza la Black Hat SEO. De regula, acest Black Hat SEO consta in obtinerea de linkuri catre site-ul tau, linkuri provenite de pe site-uri dubioase/ spam, la preturi de genul 20$ per 50 de backlinkuri. Mai devreme sau mai tarziu Black Hat SEO are ca urmare penalizarea automata sau manuala din partea Google. Astfel, te vei trezi ca site-ul nu mai reiese in prima pagina cu majoritatea expresiilor cheie optimizate, ci a picat in pagina 2, 3 sau 5-6 pe Google si nu-si mai revine.

In SEO e normal sa mai existe fluctuatii, mai ales daca au loc modificari importante pe site sau daca Google face o schimbare importanta a algoritmului. Dar cand site-ul e penalizat, scaderile sunt dramatice – de pe locul 3, prima pagina pica in pagina 2 locul 8, de ex.

 In Romania, SEO a ajuns la un nivel destul de ridicat de popularitate si sunt multi specialisti SEO profesionisti. Cu toate acestea, inca mai exista acele exceptii care confirma regula.